İdrarda Protein Kaçağı Nedir, Neden Olur? Protein Kaçağının Zararları Nelerdir?

  • Post author:
  • Post category:Haberler
İdrarda Protein Kaçağı Nedir, Neden Olur? Protein Kaçağının Zararları Nelerdir?

 İdrarda Protein Kaçağı Nedir?

 Böbrek, karnın arka kısmında bulunan hayati bir organdır. Normalde her bireyin iki tane vardır. Her böbrek 2 bölümden oluşur; biri glomerüller, korteks ve diğeri tübüller ve damarlar, medulla içerir. Glomeruli, atıkları vücuttan filtrelemede önemli bir rol oynar. Toplamda bir böbrek, idrarda atılan atıkları çıkarmak için kanı süzmek için kullanılan yaklaşık 1 milyon nefrondan (glomerulus + tübül) oluşur.

 Albümin, karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Daha sonra böbreğe süzülür ve sadece küçük bir miktarı (tüm bilim adamları değer üzerinde hemfikir değildir) daha sonra idrarda son bulur. Genellikle glomerüler filtrasyon bariyeri proteinleri geçmez. Glomerüler filtrasyon bariyerinin (BFG) iki işlevi vardır. Birincisi, suyun ve düşük molekül ağırlıklı moleküllerin geçmesine izin vermektir. İkincisi, yüksek moleküler ağırlıklı moleküllerin geçişini önlemektir. Bunu yapmak için, farklı moleküllerin geçişini kısıtlayan çeşitli özelliklere sahip 3 katmandan oluşur: endotelyum, bazal membran ve podositler.

 Protein Kaçağı Neden Olur?

 Proteinüri, idrarda anormal bir protein konsantrasyonudur ve belirli koşullara bağlı olarak çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Böbrekler, protein gibi yararlı bileşenleri korurken, idrardaki atık ürünleri atmak için sürekli olarak kanı filtreler. Bununla birlikte, birkaç durum bu süreçte aksamaya yol açabilir ve idrarda normalden daha fazla proteinin bulunmasına neden olabilir.

 Sağlıklı bir insanda, idrardaki proteinin filtrasyonu glomerulusta başlar. Bu kılcal ağ, sıvı ve küçük çözünen maddelerin böbreklere geçmesine izin verir, ancak proteinler gibi büyük moleküllerin kanallarını kapatır. Daha düşük moleküler ağırlığa sahip bazı proteinler bu duvarı geçebilir ancak albümin dahil daha fazlası kan dolaşımında kalır. Böbreğe geçenlerin çoğu, proksimal kıvrımlı tüpte yeniden emilir ve sadece küçük bir protein konsantrasyonu genellikle idrarla atılır.

 Protein Kaçağının Zararları Nelerdir?

 Bazı durumlar, idrardaki protein konsantrasyonunda kalıcı olmayan ve böbreklerin işleyişine zarar verdiğinin göstergesi olmayan geçici bir artışa neden olabilir.

  • l Aşırı sıcaklıklar (sıcak veya soğuk)
  • l Duygusal stres
  • l Maddi çaba
  • l Ateş

Bu faktörlerin her biri, böbreğin işleyişini geçici olarak değiştirme potansiyeline sahiptir ve idrarda protein bulunmasına neden olabilir. Bununla birlikte, nedeni ortadan kaldırıldıktan sonra idrar normale dönmelidir.

 İdrarda protein taşması, glomerulustan geçebilen düşük moleküler ağırlıklı protein üretiminin artması durumunda meydana gelebilir. Bu, proteini yeniden absorbe etmek için proksimal kıvrımlı tüpler üzerinde artan bir yük oluşturur ve atılan proteinlerin konsantrasyonunun artmasıyla sonuçlanır.

 İdrar Kaçağının Semptomları Nelerdir?

 Karın boşluğunda büyük miktarda sıvı birikmesine (assit) bağlı olarak karın şişebilir. Akciğer çevresindeki boşlukta sıvı toplandığı için nefes darlığı gelişebilir. Diğer semptomlar, kadınlarda genital dudaklarda ve erkeklerde skrotumda ödem olabilir. Çoğu zaman doku ödemine neden olan sıvı yerçekiminin etkisi altında hareket eder. Sıvı, gece boyunca göz kapakları gibi vücudun üst kısımlarında toplanır.

 Gün içinde insanlar otururken veya ayakta dururken sıvı, ayak bilekleri gibi vücudun alt kısımlarında toplanır. Kötüleşen ödem, aynı zamanda ilerleyen kas israfını maskeleyebilir. Çocuklarda kan basıncı genellikle düşüktür ve çocuklar ayağa kalktıklarında daha da düşebilir. Şok da meydana gelebilir. Yetişkinlerde kan basıncı düşük, normal veya yüksek olabilir.

 Beslenme eksikliklerine idrardaki besin maddelerinin kaybı neden olabilir. Çocuklarda gelişim etkilenebilir. Kemiklerden kalsiyum kaybedilebilir ve insanlar D vitamini eksikliği çekerek osteoporoza yol açabilir. Tırnaklar ve saçlar kırılgan hale gelebilir ve saçın bir kısmı düşebilir. Bilinmeyen nedenlerle tırnaklarda beyaz yatay çizgiler oluşabilir.