Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Mart’ta imzaladığı karar ile 14 Mayıs 2023 seçim süreci başladı. 2023 seçimlerinin 14 Mayıs’ta olacağının kesinleşmesinin ardından siyasi partiler vekil aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı. İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru tarihleri ve başvuru ücretleri detayları…
MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI İÇİN PARTİLERİN BAŞVURU ÜCRETLERİ VE TARİHLERİ
AK PARTİ
AK Partili başvuru ücretleri yetişkinler için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL şeklinde, engelliler içinse 5 bin TL olarak belirlendi. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti’de milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin 22 Mart 17.00’ye kadar uzatıldığını açıkladı. Milletvekili adaylık başvurusu için tüm detaylara ulaşmak için TIKLAYIN!
MHP
MHP’de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart’ta başlayıp 21 Mart’ta sona erecek. Başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.
CHP
CHP’de de milletvekilliği genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu da 13 Mart’ta başlayacak ve 20 Mart’a kadar sürecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3’er bin lira da dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.
SAADET PARTİSİ (SP)
Saadet Partisi’nde ise, müracaatlar 13 Mart 2023 Pazartesi başladı, 17 Mart 17.00’de sona erecek. Saadet Partisi milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını İl Başkanlıklarına veya doğrudan Genel Merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem Bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ)aday adaylığı katkı payı alınmayacağı belirtildi.
İYİ PARTİ
İYİ Parti Sözcüsü Küşrad Zorlu partisinin milletvekili aday adaylığı başvurularının 15 Mart’ta başlayacağını ve 22 Mart’ta tamamlanacağını açıkladı. Erkeklerden 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL ücret alınacağını belirten Zorlu, engelli aday adaylarından ise ücret talep edilmeyeceğini kaydetti.
DEVA PARTİSİ
20 Mart Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar sürecek olan başvurularda erkek aday adayları 5000 TL, kadın ve genç (30 yaş altı) aday adayları ise 2500 TL ödeyecek. Engelli aday adayları ve deprem bölgesinden başvuru yapacak aday adayları için de başvuru ücreti 1000 TL olarak belirlendi.
YENİDEN REFAH PARTİSİ
Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücreti erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için ise beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak. Milletvekili aday adaylığı için başvurular 21 Mart Salı günü mesai bitimine kadar gerçekleştirilebilecek.
TİP
TİP aday adaylarından ücret istemezken deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşlar için en az bir gıda ve bir hijyen kolisi hazırlanıp iletilmesi şartı konuldu.
HDP’DE 15 BİN TL
HDP’de Adaylık başvuru ücreti henüz ilan edilmedi ancak 15 bin TL olması, kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık uygulanması bekleniyor.
MEMLEKET PARTİSİ
Milletvekilliği aday adaylığı için 10 bin lira ve 2 bin lira da dosya masrafı belirlendi.
GELECEK PARTİSİ
Milletvekili adaylığı için 10 bin lira, kadın ve gençler için 5 bin lira, yüzde 40 engelli ve üzeri engelliler için ise 2000 lira olarak belirlendi.
MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
– 18 yaşını doldurmuş olmak
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
– Kısıtlı olmamak, hür olmak
– Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak
– 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak
– Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak
– Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.
– İdeolojik gösterilere katılmamış olmak
– Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması
– Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması
MİLETVEKİLİ OLMAK İÇİN KİMLER İSTİFA ETMELİ?
– Hakim ve savcılar
– Yüksek Öğretim Kurumları’na bağlı kurul üyeleri ve öğretim elemanları
– Silahlı Kuvvet çalışanları
– Yüksek Yargı Organlarına mensup kişiler milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundalardır.