Salavat-ı Şerif Nasıl Çekilir?
Genellik olarak Hz. Muhammed’in isminin söylenmesinden hemen sonra “sallallâhu aleyhi ve sellem” biçiminde söylenen salâvat, yazıda incelendiğinde ise “s.A.V.”, “s.A.S.” ya da “s.A.” şeklinde kısaltılır. Bununla birlikte “Allah’ın dua ve selamı üzerine olsun” manasına gelir. “Sallallâhu aleyhi ve sellem” şeklindeki ifadesinin yaygın kullanımıdır.
Salavat Nasıl Okunur?
Salavat çekmenin en yaygın olan şekilleri, “Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed” ile birlikte “Sallallâhu aleyhi ve sellem” biçimindedir. Kur’an içerisinde Ahzab Suresi’nin 56. Ayetine bakıldığından Allah’ın ve meleklerinin Hz. Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilir ayrıca inanan kimselerin de peygambere salat ve selâm okumaları istenir. Bunun dışında Müslümanlarda namaz içerisinde tahiyyata oturdukları vakit, namazdan sonra olan dualarda, çeşitli sayıdaki dualarda Mevlid ve Hz. Muhammed’in ismini söyleyince veya yazınca ona salavat getirirler.
Salavatın Türkçe Karşılığı Nedir?
Salavat en kısa biçimi ile “Âllâhümme salli alâ Muhammed.” cümlesi aracılığı ile getirilir. Salavat manası ise şu şekilde olmaktadır: “Allah’ım, büyüğümüz efendimiz Muhammed’e, salatu selam eyle.” şeklindedir.
Salavat Getirmenin Faziletleri Nelerdir?
Salavat getirenin çok sayıda fazileti bulunur ve bu faziletler şu şekilde sıralanabilir:
Emri ilâhîye imtisâl ile birlikte Cenâbı Hakk’ın ve onun meleklerin salavatına muvafakat edilmiş olur.
Günahların affedilmesi için vesile olur.
Kıyamette Rasûlullâh sallâllhu aleyhi ve selem onun yanında bulunur.
Rasûlullâh sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, salât okuyana mukâbelede bulunur.
Her salât getiren kişinin adı Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem’e arz edilir.
Salavat okuyan kişi, Allah ve Resul’ünün muhabbetini öbür muhabbetlere tercih etmiş olmasından dolayı, O’nun ahlâkı ile ahlaklanmada seviye alır. Böylece kötü bir ahlâktan kurtulmuş olur ve fazilete erer.
Salat-ı Tefriciye Arapça Duasının Okunuşu Nasıldır?
Salat-ı Tefriciye duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: “Allâhumme salli salaten kâmileten ve sellim selamen tâmmen ala Seyyidinâ Muhammedinillezi tenhallü bihil ukadü ve tenfericu bihil-kürebü ve tukda bihil-havaicu ve tünalü bihir-reğâibü ve hüsnül-havatimi ve yustaskal ğamamu bivechihil Kerim ve ala âlihi ve sahbihi fi külli lemhatin ve nefesin bi adedi külli ma’lumin lek.” Biçiminde ifade edilmektedir.
Salat-ı Münciyye
“Allâhümme salli ‘alâ seyyidinâ Mu-hammedin ve ‘alâ âli seyyidinâ Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min cemî’ıl-ehvâli ve’lâfât. Ve takdî lenâ bihâ cemî’al-hâcât ve tütahhirunâ bihâ min cemî’ıs-seyyiât ve terfe’unâ bihâ ‘ındeke ale’d-derecât ve tübelliğunâ bihâ aksa’lğâyât. Min cemî’ıl-hayrâti fi’l-hayâti ve ba’de’l-memât. İnneke ‘alâ külli şey’in kadîr.”