TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Tabii bu görüntü gerçekten ülkemiz için gurur verici bu anı çok bekledik TÜBİTAK olarak. 2017 sonunda projemiz imzalanmıştı. Fırlatma anı bizim için başka heyecanın başlangıcıydı. Ekranlarda muhteşem bir görüntü var. Birçok ülke uydu gönderebiliyor. 2011 yılı bizim için milat. Görmüş olduğunuz uydunun yüzde 90’ı kendimiz tarafından üretildi.
4 SİNYAL ALINDI
Pazartesi akşamından itibaren teyakkuzdayız. Çarşamba günü için umutlarımız vardı. Cuma sabahı için büyük umudumuz vardı. Sabah erken saatlerde oradaydık. Heyecanlı bekleyiş başladı. Tabii ki o an ikinci dakikaya kaldığımız zaman haber geldi acaba dedik yine mi ertelenecek. Yok devam noktası. Bu işe emek veren arkadaşlarımızı 6 yıl boyunca çalışıp saniyelik anı gözlemlemek başka bir duygu. O ağlama anı bizim için muhteşemdi. Önce biz Ankara’dan 2 kez Norveç’te biraz önce de aldığımız güzel haber Şili’den de aldık. 4 tane bugün sinyalimizi aldık. Uydumuz çalışıyor.
“İLK GÖRÜNTÜYÜ YAKLAŞIK OLARAK BİR HAFTA İÇİNDE ALMAYI PLANLIYORUZ”
Doç Dr. Mesut Gökten’in açıklamalarında ise, “İlk görüntü yaklaşık olarak bir hafta içinde almayı planlıyoruz. Tüm sistemlerin çalıştığını gördükten sonra görüntü alma aşamasına geçiyoruz bunun da bir hafta sürmesini bekliyoruz. Başarılı bir fırlatma oldu. Dünyanın çok geniş alanını herhangi bir sınırlama olmadan fotoğrafını çekebiliyor. Çok farklı alanlarda hizmet verebiliyorsunuz. KIZILÖTESİ bantta da görüntü alıyor. Aslında bakarsanız yüzde 90’a yakını sivil uygulamalar. Her alanda, su havzalarını takip etmek istiyorsunuz bunu uyduyla takip etmek mümkün. Görüntülerin tamamını depoluyoruz. Yıldızların fotoğrafını çekiyor aldığı görüntüyü işleyerek uydunun hangi yöne baktığını belirliyor. Bir meteoroloji uydusu değil görüntü uydusu. Ama dediğim gibi su havzalarındaki oranları tespit etmek gibi faaliyetlerde kullanabiliyoruz uydumuzu.” ifadeleri yer aldı.